Porfira, l'habitació on naixien els futurs emperadors de l'Imperi Romà d'Orient, és el lloc de l'imaginari d'aquest blog. Un lloc on, en forma de fragments, incomplets i imperfectes, tornen a tenir vida els textos de la literatura de Bizanci, en català.

22 de setembre del 2011

Jordi Paquimeres: Relats històrics (XI, 19)

De la condemna del dèspota Miquel Àngel
El motiu de l'arrest i dels sofriments d'aquell home han estat explicats anteriorment1. Per completar, cal en tot cas dir que entre els soldats de les tropes imperials que acabaven de venir d'improvís del front oriental empesos per l'ofensiva dels perses, acompanyats per dones i fills, i vagaven per les contrades d'occident, hi havia un tal Coterzes; amb ell com a intermediari, Miquel Àngel cità un centenar d'aquests soldats. Quan arribaven els acollia a la ciutat, on es trobava, i els proposava d'associar-se i jurar ajuda: ser enemics dels enemics i amics dels amics; ell feia el mateix per ells, donant el primer pas per a l'aliança, tot fent promesa d'això i molt més. La qual cosa es va fer d'amagat de tothom, no només de l'emperador, sinó també dels seus íntims i els seus familiars. Però quan el fet fou denunciat pels homes de Coterzes, l'emperador començà a témer quelcom terrible i a tenir sospites de traïció, sobretot quan, després de la mort de la seva germana, Miquel Àngel es casà amb la filla de Terter, una dona d'una raça hostil al monarca2. És per això doncs que el mes de gener3 convocà en assemblea el patriarca, els bisbes i la clerecia i, en presència dels membres del senat, dels monjos i dels membres de la ciutadania, el monarca va sotmetre el dèspota a judici. Miquel Àngel va comparèixer doncs davant seu a defensar-se i per bé que intentà, amb diferents arguments, desactivar els càrrecs que se li imputaven, fou finalment condemnat i tancat al Gran Palau, el tretze de març, amb la muller i els fills que havia tingut de la filla de Terter. Els ramats de cavalls, tots els bens i el cabal passaren al fill de l'emperador, el coemperador4. És més, la seva casa fou assignada al dèspota Joan5. Posteriorment, després d'intentar fugir d'allà i ser descobert, va ser tancat a les masmorres de les Blaquernes.
 
1 Veure XI, 13.
2 Com ja s'ha explicat, Miquel Àngel s'havia casat en primeres núpcies amb Anna Palaiologuina, germana de l'emperador. Posteriorment es va casar amb la filla de Terter de Bulgària,despertant les suspicàcies de l'emperador. En aquell moment Bizanci està en plenes operacions contra Svetoslav de Bulgària.
3 El procés contra el dèspota Miquel Àngel, segons el Failler, comença el 1er de gener de 1304 i acaba el 13 de març següent.
4 Veure capítol anterior.
5 Joan Paleòleg, segons Failler.

(Georges Paquimérès, Relations Historiques Vol. IV, A. Failler, París, 1999, XI, 19)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada