Porfira, l'habitació on naixien els futurs emperadors de l'Imperi Romà d'Orient, és el lloc de l'imaginari d'aquest blog. Un lloc on, en forma de fragments, incomplets i imperfectes, tornen a tenir vida els textos de la literatura de Bizanci, en català.

21 de novembre del 2014

Joan Geometres: Sobre la desfeta dels bizantins al congost de Bulgària

Em pensava que mai –ni que el sol s'hagués esfumat!– no serien
   més forts els arcs dels misis1 que les llances ausònies2.
Al diable muntanyes cruels! al diable inhòspits penya-segats!
   on el lleó3 tremola davant d'un cervató.

[El poema es refereix a la derrota que va patir, l'any 986, l'exèrcit del general Lleó Melissenos a la Porta Trajana als Balcans per mà dels búlgars.
 
1 Els búlgars. Típic anacronisme bizantí.
2 Els bizantins.
3 L'objectiu és el general, Lleó Melissenos, responsable de la derrota.

[Jean Geomètre, Poèmes en hexamètres et en distiques élegiaques, Ed. Emilie Marlène van Opstall, Leiden Boston, 2008, 90, pàg. 305]

2 comentaris:

  1. Benvolgut,
    Penso que la referència del lleó i el cervató podria basar-se en alguna referència de la lírica de Teògnis, inspirada alhora en Homer. En aquesta entrada del meu blog en parlo una mica: http://priscomore.blogspot.com.es/2015/04/el-flirteo-y-la-caza.html

    Salutacions i enhorabona per aquest magnífic blog. Em prenc la llibertat d'enllaçar-te.

    ResponElimina
  2. Gràcies Jaume, pels comentaris que fas sobre el blog, i benvingut aquí!

    És molt encertada la teva observació sobre la imatge del lleó i el cervató (he llegit l'entrada al teu blog, que no coneixia i que em sembla molt interessant!). Joan Geometres, tal com fa la majoria d'autors bizantins, sovint enriqueix el text de referències a poetes clàssics, sobretot a Homer.
    D'altra banda, això és com una tela, on les referències més antigues (els poetes, però també Isop d'on poua imatges en diferents poemes) es creuen amb d'altres més recents (diferents autors del període com Simeó Metafrastes, el propi autor) que utilitzen la imatge del lleó com a icona del poder imperial).

    Gràcies per enllaçar-me. Jo faré el mateix.

    Fins una altra!

    ResponElimina