Porfira, l'habitació on naixien els futurs emperadors de l'Imperi Romà d'Orient, és el lloc de l'imaginari d'aquest blog. Un lloc on, en forma de fragments, incomplets i imperfectes, tornen a tenir vida els textos de la literatura de Bizanci, en català.

31 de maig del 2011

Nosaltres i els historiadors antics: una citació

Aquests primers posts dedicats al preàmbol solemne i apassionat de l'Alexíada, em fan recordar una definició d'Arnaldo Momigliano, sobre la nostra relació amb els historiadors antics:
"La qüestió és: podem conservar per a nosaltres i per als nostres descendents aquesta tradició immemorial, aquest goig perenne, de parlar amb els historiadors passats com si fossin uns companys nostres més grans? Espero que la urgència per reinterpretar el passat dins dels nostre propis termes no ens farà oblidar que tots aquests antics historiadors al cap i a la fi van intentar ajudar-nos. Des del seu punt de vista, amb les seves pròpies limitacions, van intentar comunicar a les futures generacions allò que van veure o llegir dels esdeveniments que consideraren importants. Quina altra cosa estem intentant fer nosaltres?"

Arnaldo Momigliano, Polybius between the English and the Turks, Oxford, 1974.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada